Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

Влезте с помощта на социалната мрежа Login Facebook
Възстановяване на парола
ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

Ползване на платен годишен отпуск

Може ли през м. декември 2013 г. да се подава заявление за ползване и съответно разрешава ползването му на платен годишен отпуск за 2014 г. от първия работен ден на 2014 г.
Добавена в   Отпуск

1 отговор


на 19 Дек. 2013
Здравейте!
Както предполагам знаете, чл.173, ал.1, изр.1 КТ задължава работодателя до 31 декември на предходната календарна година да утвърди график за ползването от работниците и служителите на платения годишен отпуск за следващата календарна година. Работодателят е съгласно тази норма е следва до 31.12.2013 г., да утвърди график за ползването на отпуска през 2014 г.

Явно вече е изпълнено това задължение

Чл.22, ал.2 НРВПО изрично предвижда писмена форма на искането на работника или служителя за ползването на отпуска.
Това свое искане работника или служителя следва да отправи преди датата, на която е предвидено ползването, съгласно графика. От тук нататък, след като е поискан от работника или служителя писмено отпуска, вариантите на законосъобразно поведение на работодателя са два:
Първи вариант- разрешава ползването на отпуска на работника или служителя и обективира това свое решение в заповед, която се връчва.
Втори вариант – отлага ползването на отпуска по важни произвоствени причини (чл.176, ал.1 КТ) и отново връчва писмена заповед на работника или служителя, в която е обективирано това волеизявление на работодателя

Писмената форма на волеизявлението на работодателя е задължителна.

Та при положение, че графикът е одобрен, няма законова пречка, а напротив, задължително е да се подаде писмено искане от работника за ползване на отпуска, щом това ползване започва от първия работен ден през новата година.
Съответно работодателят следва да вземе решението си до последния работен ден за предприятието през тази година.

Желая Ви светли празници!!!
Гласувайте отговор 1 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!