Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

Назначаване на заместник преди излизане на титуляра в майчинство

Възможно ли е и по кой член от закона?
Съветът на експерта:
 
За да се сключи трудов договор за заместване на отсъстващ служител, уреден в чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ, трябва да е налице условието отсъствието на служителя, който ще бъде заместван. Т.е. договорът по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ със заместника ще се сключи и ще влезе в сила от деня, в който титулярът излиза в болничен 45 дни преди раждане.
 
Ако фирмата желае заместникът да постъпи по-рано на работа с идеята да се запознае със своите задължения и отговорности и да приеме работата от лицето, което ще отсъства, може да се сключи срочен трудов договор до завършване на определена работа по чл. 68, ал. 1, т. 2 от КТ. В този трудов договор следва да се включат всички необходими данни, посочени в чл. 66, ал. 1 от КТ и подробно да се опише каква е определената работа, която лицето трябва да извърши. Трудовият договор до завършване на определена работа по чл. 68, ал. 1, т. 2 от КТ ще се прекрати със завършване на възложената работа на основание чл. 325, ал. 1, т. 4 от КТ.
 
От деня, в който титулярър излиза в болничен 45 дни преди раждане, ще се сключи срочен трудов договор за заместване по чл. 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда.

Абонамент за newsletter

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Коментари

0 Коментари

Внимание: За да публикувате коментар, моля, отговорете правилно на въпроса!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!