Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

ТЕЛК - процедури и етапи

Ако страдате от тежко заболяване и не можете да изпълнявате трудовите си задължение както преди и на този етап няма никаква алтернатива здравето Ви да се възстанови, то това предполага, че имате право на пенсия за инвалидност и на още права и облекчения, които се гарантират от държавата и нейното законодателство. За да се възползвате от тях трябва да се сдобиете с решение от ТЕЛК, с което ще бъде установена Вашата степен на инвалидност /трайно намалена неработоспособност/. Тази степен може да бъде измерена с 50%  до 100%.
Каква процедура трябва да преминете във връзка с експертното решение?
 
1. Посещение при личния лекар - Информирайте личния си лекар за здравословните Ви проблеми. След като той Ви прегледа, ще прецени дали има нужда от допълнителни прегледи и други медицински процедури, срещи с други медицински специалисти и т.н.
 
2. Когато трайната Ви неработоспособност се дължи на заболяване, за което вече сте ползвали отпуск поради временна неработоспособност /издавали са Ви болнични листове/, първо от личния лекар и в последствие от лекарска комисия в продължение на половин година, то ЛКК ще Ви насочи към ТЕЛК на базата на издаден медицински протокол и друга медицинска документация, в която се описва подробно Вашето здравословно състояние. Това се прави най-късно до7 дни преди изтичането на последния Ви болничен лист.
 
3. Когато трайната Ви неработоспособност не е в следствие на предишно боледуване, личният лекар може да Ви насочи към ТЕЛК, като Ви издаде медицинско направление и изготви медицинската документация, която е необходимо да го придружава.
Трябва да сте наясно с условието, че всички медицински изследвания, прегледи, както и консултации са с валидност 12 месеца.
 
4. Внасяне на документите за ТЕЛК - Внасянето на документите за ТЕЛК става чрез Регионалните картотеки на мецинските експертизи /РКМЕ/ към регионалните здравни инспекции. В тях се регистрират, обработват и съхраняват документите на лицата, които са освидетелствани от ТЕЛК или НЕЛК.
 
За целта ще трябва да посетите РКМЕ по постоянния Ви или настоящ адрес, ако сте живели на него поне три месеца...пълните стъпки ще намерите описани в "Шифърът на счетоводните експерти" тук >>

още по темата:

Абонамент за newsletter

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Коментари

0 Коментари

Внимание: За да публикувате коментар, моля, отговорете правилно на въпроса!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!