Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

Влезте с помощта на социалната мрежа Login Facebook
Възстановяване на парола
ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

Доп. трудов договор в основен

Здравейте, наш служител има сключен доп. трудов договор. Основният му договор ще бъде прекратен, считано от 30.01. Как да направя този допълнителен договор основен - само с ДС, което няма как да регистрирам в НАП или с прекратяване на допълнителния и сключване на нов, който вече да е основен.
Какви биха били последиците от първия вариант?

2 отговори


на 28 Ян. 2013
КТ не дава отговор на въпроса по какъв начин трудовия договор за допълнителна работа се превръща в основно трудово правоотношение, поради което има много спорове и различни мнения в практиката.

Ще споделя собственото си мнение, което може да не се приеме от всички колеги.

В чл. 66 на КТ е определено съдържанието на трудовия договор. Основанието, на което се сключва договорът, не е сред изброените състъвни части на неговото съдържание.

Превръщането на договора за допълнителна работа в основно правоотношение не е сред изброените в чл. 325 основания за прекратяване на правоотношението.

Съгласно чл. 124 тази промяна не се счита и за промяна на трудовото правоотношение, заради което не считам за необходимо да се съставя и подписва дори допълнително споразумение.

Единствено в Наредба № 5 от 29 декември 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от кодекса на труда се изисква да се посочи основанието на договора в т. 8 от Уведомлението (Приложение № 1, към чл. 1, ал. 1 от Наредбата), без да е ясно за какви цели служи тази информация и по какъв начин се обработва.

Затова смятам, че няма основание по никакъв формален начин да се променя трудовия договор при прекратяване на правоотношението с досегашния основен работодател, ако не се променят някои от условията на трудовия договор.

В същото време превръщането на договора в основен изисва промяна на начина, по който се подават данни за това лице по чл. 5, ал. 4 от КСО. Досегашният код за вид осигурен от Наредба Н-8 04 - за работещи по втори или допълнителен трудов договор, трябва да стане код - 01 - за работници или служители, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 КСО
Така че за м. януари за лицето трябва да се подадат от вас два записа от декларация обр. 1 - една до 29 януари и още една, с код 01 - от 30 януари
От датата, на която правоотношението е превърнато в основно, следва да има запис и в трудовата книжка. В графа “Дата на постъпване” се записва датата 30.01.2013 . Не се изиксва в трудовата книжка да се записва основанието, на което е възникнало правоотношението. Така че дори и да прекратите единия трудов договор и да сключите нов, или да сключите допълнително споразумение, то това няма да бъде отразено в трудовата книжка.

Единствното, за което трябва да внимавате, е при подаване на уведомление за прекратяване на трудовото правоотношение да използвате правилния код.

Надявам се, че лицето ще ви донесе своевременно трудова книжка, в която ще бъде вписано прекратяването на основния трудов договор, считано от 30.01.2013. Дори и да донесе книжката навреме, би било добре в трудовото досие да има документ, удостоверяващ превръщането на договора за допълнителна работа в основен, ако няма да съставяте заповеди за прекратяване и нов трудов договор или допълнително споразумение. Това може да бъде декларация на лицето или паметна записка с копие от трудовата книжка или нещо такова, което да бъде от полза при работа с това досие, за което няма предвидена специална форма.

Все пак аз също ще приема критики по това предложение, ако са мотивирани с текстове, доказващи, че по този начин се извършва нарушаване на трудовото законодателство.
Гласувайте отговор 1 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
на 30 Ян. 2013
Благодаря за изчерпателния отговор. Запазвам си правото да Ви потърся при допълнителни въпроси по този казус.
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!