Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

Влезте с помощта на социалната мрежа Login Facebook
Възстановяване на парола
ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

Втори трудов договор

Месец февруари 2013 назначихме работник на основен трудов договор на 4 часа.Той не ни уведоми ,че работи при друг работодател на основен тр.договор.Разбрахме случайно ,когато внесе болничен и в него пишеше ,че лицето се осигурява на две работни места.Не ни представя тр.книжка с обяснението ,че е изгубена.Какво трябва да направя ,за да променя тр.договор от основен на допълнителен???

2 отговори


на 21 Март. 2013
Здравейте!
По отношение на Декларация обр.01, ако е подавана с код за вид осигурен 01, следва да подадете за вид осигурен 04. Ако е подавана за вид осигурен 16 и имате СИРВ, не трябва нищо да правите. По отношение на осигурителния доход му поискайте да декларира какъв е размера по основния трудов договор, за да е ясно, че не сте надхвърлили максималния ос. доход- 2200 лв.

По отношение на самия трудов договор е добре да напишете едно ДС, в което да посочите, че всъщност първоначалният договор е сключен на основание чл.111, във вр. с чл.67, ал.1, т.1 КТ.

По отношение на уведомлението за сключения трудов договор, ако желаете можете да заличите първоначалното уведомление и да подадете уведомление с верния код.
Ако желаете можете да не правите нищо.


За съжаление често се случва за колегите - ТРЗ специалисти да се налага да правят корекции в следствие на подобно недобросъвестно поведение на работника.
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
на 22 Март. 2013
Благодаря ви много!
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!