Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

1 година платен отпуск при осиновяване на дете

365 дни платен отпуск, ако работничка или служителна осинови дете до 5-годишна възраст.
Окончателно бе приета промяната работещите жени да имат право на 1 г. платен отпуск при осиновяване на дете до 5 години.
Изменението, заложено в КТ, позволява отпуск от  деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.
 
Осиновител, който работи на трудово правоотношение, може да ползва подобен отпуск вместо жената, с която осиновява детето. За целта е необходимо съгласието на осиновителката, както и това да стане 6 месеца след предаване на детето за осиновяване и не по-късно от навършването му на 5 г.
 
Със съгласието на работничка или служителка, осиновила дете самостоятелно, след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване един от родителите ѝ може да ползва вместо отпуска вместо нея. Необходимо е родителят да работи по трудово правоотношение.
 
Ако отпускът на осиновителката или осиновителя бъде прекъснат, се изплаща парично обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО).
 
След ползването на отпуските, когато детето не е навършило 2 г. и не е настанено в детско заведение, осиновителката, осиновителят или лицето, поело отглеждането на детето, има право на допълнителен отпуск до навършване на 2 г. от детето. Когато осиновителката и осиновителят имат сключен брак, осиновителят ще разполага с правото на 15-дневен отпуск при осиновяване на дете до 5 г. от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5 г. от детето.
 
Отпускът не може да се ползва при смърт на детето, прекратяване на осиновяването и когато детето посещава детско заведение (вкл. детска ясла или учебно заведение).

източник: еxpert.bg

Абонамент за newsletter

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Коментари

0 Коментари

Внимание: За да публикувате коментар, моля, отговорете правилно на въпроса!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!