Този сайт използва т.нар. бисквитки (Cookies), съгласно разпоредбите на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, за да Ви осигури най-функционалното посещение на нашия сайт. "Бисквитките" ни помагат да подобряваме съдържанието на сайта, като Ви даваме персонализирано и много по-бързо онлайн изживяване. Те се използват само от нашия сайт и нашите доверени партньори. Кликнете ТУК за подробности относно правилата за "бисквитките".
Този сайт използва т.нар. бисквитки (Cookies), съгласно разпоредбите на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, за да Ви осигури най-функционалното посещение на нашия сайт. "Бисквитките" ни помагат да подобряваме съдържанието на сайта, като Ви даваме персонализирано и много по-бързо онлайн изживяване. Те се използват само от нашия сайт и нашите доверени партньори. Кликнете ТУК за подробности относно правилата за "бисквитките". Съгласен съм
Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

Лични данниОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

трудов договор по чл.68, ал.1, т.5

Председател на кооперация е назначен на трудов договор по чл.68, ал.1, т.5 през 2003 г. от тогава досега не е е правен нов договор, като се има напредвид че мандата е 4 години. Трябва ли да се прави нов договор и по кой член - по същия 68 или по чл.86 - въз основа на избор? Или може и с допълнително споразумение към този договор от 2003 г.? А уведомление към НАП подава ли се? Предварително благодаря
Добавена в   Договори

20 отговори

на 12 Юни. 2013
Няма ли кой да ми отговори?
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
на 12 Юни. 2013
Здравейте! .
В чл.83, ал.1 КТ е предвидено, че длъжностите, които се заемат въз основа на избор се установяват в:
- закон;
- акт на МС;
- устав.

В този смисъл искам да попитам какво е предвиждал през 2003г. и след това устава на кооперацията, по отношение на начина на уреждане на правоотношенията с председателя на кооперацията?

Отговори
на 12 Юни. 2013
По устава на кооперацията председателят се избира за срок от 4 години и от 2003 до този момент е преизбиран един и същ председател. Въпроса ми беше по скоро счетоводен и с риск да се повторя с питането: Председател на кооперация е назначен на трудов договор по чл.68, ал.1, т.5 през 2003 г. от тогава досега не е правен нов договор, като се има напредвид че мандата е 4 години, които след като са изтекли е преизбран. Трябва ли да се прави нов договор и по кой член - по същия 68 или по чл.86 - въз основа на избор? Или може и с допълнително споразумение към този договор от 2003 г.? А уведомление към НАП подава ли се?Предварително благодаря!
Отговори
на 12 Юни. 2013
1. Въпросът, който задавате не е лесен.
2. Въобще не е счетоводен, а юридически, доколкото е юридически въпроса какво всъщност правоотношение е възникнало.
3.Много добре разбрах въпроса Ви още от самото начало.

По чл.68, ал.1, т.5 КТ се сключва трудов договор предимно със сътрудници, помощници, съветници и др. подобни на лица, които изпълняват държавни, общински или други обществени длъжности и функции.
Техните трудови правоотношения са учредени по повод изборно трудово правоотношение, което е свързано с упражняването на определен мандат.

При положение, че членовете на кооперацията са искали да уредят отношенията между кооперацията и нейния председател като трудови, то е трябвало това да се впише в устава.
След като е вписано в устава, изборното трудово правоотношение възниква с избора и се прекратява с избирането на друго лице за председател. Акосъщото лице бъде преизбрано, то на основание чл.86, ал.5 КТ, изборното трудово правоотношение продължава за нов срок.

Не знам какво е положението с устава на тази кооперация и по тази причина зададох въпроса.
Отговори
на 12 Юни. 2013
Продължавам да чакам отговор на въпроса, какво пише в устава, по отношение на уреждане на отношенията между председателя на кооперацията и самата кооперация.

От начина, по който този въпрос е уреден в устава, зависи дали трудовото правоотношение е възникнало от избор или от трудов договор.

Според мен, няма как трудовият договор между председателя на кооперацията и кооперацията да е сключен на това основание.

Ако все пак приемем, че с основание е сключен така, то той отдавна е прекратен- с изтичане мандата на управителния съвет (ако приемем, че подпомага неговото действие, което хич не ми се връзва с правната фигура на управителя)., то с избора на нов управителен съвет, този председател е без договор.

Кой измисли това, трудовия договор да възникне на това основание. Явно не е бил добре запознат с основанията за възникване на трудово правоотношение и в частност за какво става дума в чл.68, ал.1, т.5 КТ и съотношението на това основание за възникване на трудово правоотношение с основанието за възникване на изборното трудово правоотношение.
Отговори
на 12 Юни. 2013
Абсолютно сте права и много Ви благодаря за изчерпателния отговор. Да договорът отдавна е прекратен /поради изтичане на срока/ и от тогава са правени допълнителни споразумения за преизбирането на председателя, което смятам че е грешно. Въпросът ми е следния: В НАП е регистриран само този договор на основание чл.68, ал.1, т.5 от 2003 г. и изтекъл 2006 г. Не са подавани никакви уведомления след първоначалното регистриране на този договор, редовно е подавана декларация обр.1 за председателя и сега при нов договор по чл. 86, ал.5 трябва ли да подавам уведомление в НАП? Извинявам се ако зададох объркано въпроса, но и аз вече се омотах.
Отговори
на 13 Юни. 2013
За трети път питам и очаквам отговор на въпроса какво е регламентирано в устава на кооперацията, по отношение на уреждане на отношенията между кооперацията и нейния председател и от кой момент е регламентирано така?
Отговори
на 13 Юни. 2013
Председателят на кооперацията се избира от Общото събрание с явно гласуване за срок от три години. това е
Отговори
на 13 Юни. 2013
Освен това искам да попитам, след като е прекратен договора, поради изтичане на срока, допълнителни споразумения към какво са правени, като договор няма?

Мисля, че можем да помислим заедно как да оправите нещата, но трябва да ми отговорите на поставения въпрос.
Отговори
на 13 Юни. 2013
Това касае мандата му. Аз питам има ли регламент, по отношение на договора, който ще се сключва с него.

Да разбирам ли, че няма нищо по този въпрос в устава?

Ако е така, няма как да възникне изборно трудово правоотношение и отношенията трябва да се уреждат с трудов договор или пък договор за контрол и т.н.

Има ли подадено уведомление за прекратяване на трудовия договор през 2006г., когато срокът е изтекъл?
Отговори
на 13 Юни. 2013
Значи в устава никъде не пише по какъв начин да бъдат правоотношенията с Председателя , само че се избира за срок от три години и това е. Няма подадено уведомление през 2006 г. при изтичане на срока и допълнителното споразумение което е направено през 2006 г. незнам на основание кой договор е направено като този е изтекъл, а и не е подавано уведомление към НАП.
Отговори
на 13 Юни. 2013
Аз бих решила подобен заварен проблем по следния начин.
Пиша :
1. Заповед за прекратяване с дата 2006, поради изтичане срока;
2. ТД с дата 2006 т.- с датите на протокола за нов избор.
3. Заповед за прекратяване, поради изтичане срока- 2009г. С датите на протоколите за нов избор.
4. ТД- 2009
5. Заповед за прекратяване - 2012 г., но си вижте датата дали е изтекла една година от 2012г, защотоиначе може да имате санкция.
6. Със същата дата- ТД.

Изчакайте да измине една година от последната дата през 2012 г. и с документите в ИТ за предписание да подадете уведомленията.

Друг вариант е председателят да подпише безсрочен трудов договор през 2006г.и прекратяване сега по взаимно съгласие и отново назначаване по чл.68, ал.1, т.5 КТ до края на мандата.

Така ще имате да подавате две уведомления за 2006г- за прекратяване и назначаване. и сегашните ще са в срок.

И в двата случая трябва да имате предписание от ИТ.

Посъветвайте ги да си направят промяна в устава, като впишат, че с избора с председателя възниква трудово правоотношение и така всичко ще се движи по чл.83-86 и няма да подавате нищо, освен първоначално уведомление при следващия избор.

Успех!
Отговори
на 13 Юни. 2013
Много Ви благодаря! Но имаше и чл,69 в КТ според който ако работиш повече от 5 дни след прекратяване на трудовото правоотношение, то договорът се превръща в договор за неопределено време.
А и след като се преизбира един и същ Председател нужно ли е на всеки 3 години да се прекратява и назначава? Не може ли безсрочен? А за що ни трябват предписания от ИТ, така няма ли сами да си потърсим глобата за нашата грешка? Няма ли начин без предписания?
Отговори
на 14 Юни. 2013
По първия Ваш въпрос за чл.69 КТ

Чл.69, ал.1 КТ касае трудов договор, сключен на основание чл.68, ал.1 , т.1 КТ (Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.)
Чл.69, ал.2 КТ(, касае трудов договор, сключен на основание чл.68, ал.1, т.3 КТ2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Предходната алинея се прилага и при срочния трудов договор за заместване на отсъствуващ работник или служител, ако трудовият договор със замествания се прекрати през време на заместването.

Така, че няма основание договора да е станал безсрочен.
Отговори
на 14 Юни. 2013
По втория въпрос
Именно за да се избегне това непрекъснато назначаване и освобождаване Ви препоръчах да допълните устава, за да възниква изборно трудово правоотношение.

Ако има такова, на основание чл.86, ал.5 КТ, когато при новия избор е избрано същото лице, трудовото правоотношение с него ПРОДЪЛЖАВА ЗА НОВ СРОК.(който е до следващия избор)
Отговори
на 14 Юни. 2013
Една година е давността за извършено административно нарушение като не е подадено в законовия срок уведомление било за назначаването , било за прекратяване на трудов договор. Именно по тази причина Ви писах, че нямате проблеми за другите уведомления, освен за това, касаещо уведомлението, което е следвало да се подаде през 2012 г.
Отговори
на 25 Юни. 2013
А за новия срок подава ли се уведомление към НАП или само правим допълнително споразумение?
Отговори
на 26 Юни. 2013
Нов договор и ново уведомление на всеки 4г. трябва да се подава при това положение, щом няма изборно трудово правоотношение, както е трябвало да бъде от самото начало и през цялото време.
Отговори
на 27 Юни. 2013
От това да разбирам ли че при една промяна на устава, чрез която да назначаваме председателя на изборна длъжност, т.е. когато е назначен по чл.86 не се подава уведомление към НАП? А кода в д1 пак ли ще е 01?
Отговори
на 19 Юли. 2013
Моля да ми отговорите?
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Да, искам информация за продуктите на РС Издателство и Бизнес консултации. Приемам личните ми данни да бъдат обработвани съгласно Регламент ЕС 2016/679