При изработване на графика за работа на смени - при режим на работното време 8 часа, следва ли да се включи и времето за храна , съгласно изискванията на чл.151ал. 3 от КТ
Добавена в
7 отговори
потребител Katia Spiridonova
отговори на въпрос
на 05 Дек. 2012
Бих искала да добавя към въпроса: Задължително ли е да се включи време за храна? Ако работникът не желае да ползва 1 час за храна, може ли да му се изготви график на смени по 8 часа с 2 15-минутни почивки или е задължително да има и 1 час за хранене.
експерт Miglena Trifonova
отговори на въпрос
на 05 Дек. 2012
Коментираме почивките в рамките на работния ден.
1. Съгласно чл.151, ал.1, изр.1 КТ , работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Това означава, че законът допуска почивката да бъде и само една, но това зависи от разработения режим на труд и почивка и от продължителността на работното време. Съгласно чл.9, от НАРЕДБА № 15 от 31.05.1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, регламентирани почивки за отдих и възстановяване по време на работа се въвеждат когато:
1. работният процес е постоянен и равномерен и се осъществява в съответствие с технологичните изисквания, организацията на работа и нормирането на труда;
2. продължителността на работния ден (работната смяна) превишава 6 часа;
3. има разработен режим за труд и почивка за съответния вид труд.
Най разпространения вариант е две почивки *15 минути преди обяд и след обяд и една почивка за обяд
1. Съгласно чл.151, ал.1, изр.1 КТ , работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Това означава, че законът допуска почивката да бъде и само една, но това зависи от разработения режим на труд и почивка и от продължителността на работното време. Съгласно чл.9, от НАРЕДБА № 15 от 31.05.1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, регламентирани почивки за отдих и възстановяване по време на работа се въвеждат когато:
1. работният процес е постоянен и равномерен и се осъществява в съответствие с технологичните изисквания, организацията на работа и нормирането на труда;
2. продължителността на работния ден (работната смяна) превишава 6 часа;
3. има разработен режим за труд и почивка за съответния вид труд.
Най разпространения вариант е две почивки *15 минути преди обяд и след обяд и една почивка за обяд
експерт Miglena Trifonova
отговори на въпрос
на 05 Дек. 2012
2. Съгласно чл.151, ал.1, изр.2 КТ, работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути.
Както виждате законодателят не определя липсата или наличието на време за хранене, според желанието на работника, а по съвсем други критерии.
Това се отнася за предприятия, които не са с непрекъснато производство (клиенство).
При тях почивката за хранене е невъзможна.
При тях , съгласно чл.151, ал.3 КТ, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време
Както виждате законодателят не определя липсата или наличието на време за хранене, според желанието на работника, а по съвсем други критерии.
Това се отнася за предприятия, които не са с непрекъснато производство (клиенство).
При тях почивката за хранене е невъзможна.
При тях , съгласно чл.151, ал.3 КТ, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време
експерт Miglena Trifonova
отговори на въпрос
на 05 Дек. 2012
3. Предполагам объркването Ви идва от факта, че КТ в чл.151, ал.2 определя, че почивките не се включват в работното време.
А пък съгласно §1, т.2 ДР от НАРЕДБА № 15 от 31.05.1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, „Почивките по време на работа” са специално организирани и регламентирани от работодателя периоди на пълно прекъсване на дейността по време на работния ден (работната смяна), които се използват от работещите за отмора и възстановяване от въздействията на факторите на работната среда и трудовия процес и са част от работно време.
А пък съгласно §1, т.2 ДР от НАРЕДБА № 15 от 31.05.1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, „Почивките по време на работа” са специално организирани и регламентирани от работодателя периоди на пълно прекъсване на дейността по време на работния ден (работната смяна), които се използват от работещите за отмора и възстановяване от въздействията на факторите на работната среда и трудовия процес и са част от работно време.
експерт Miglena Trifonova
отговори на въпрос
на 05 Дек. 2012
4. Принципното положение, което е възприето от МТСП ( писмо№26/109 от 04.04.2004 г. и от доктрината и не е променяно в годините е, че:
Почивките наистина не се включват работното време, с изключение на кратките почивки при физиологичен режим на труд и почивка.
Що се отнася до почивката за хранене, за която вече говорихме:
Тя е част от работното време за две групи предприятия:
Първа група- с непрекъсваем процес на работа – чл.141, ал.6 КТ;
Втора група – с непрекъсваема организация на труда – чл.141, ал.1 КТ
Не е част от работното време за останалите предприятия, които са извън горните две групи
Надявам се да съм била ясна в изложението си.
Ако имате допълнителни въпроси, съм готова да се опитам да дам отговор.
Успех!
Почивките наистина не се включват работното време, с изключение на кратките почивки при физиологичен режим на труд и почивка.
Що се отнася до почивката за хранене, за която вече говорихме:
Тя е част от работното време за две групи предприятия:
Първа група- с непрекъсваем процес на работа – чл.141, ал.6 КТ;
Втора група – с непрекъсваема организация на труда – чл.141, ал.1 КТ
Не е част от работното време за останалите предприятия, които са извън горните две групи
Надявам се да съм била ясна в изложението си.
Ако имате допълнителни въпроси, съм готова да се опитам да дам отговор.
Успех!
потребител Иванка Георгива
отговорина потребителя Miglena Trifonova
на 05 Дек. 2012
Много , много благодаря. Действително подведе ме изискването на чл. 151 ал.2 от КТ.
Касае се за кафе сладкарница която работи на две смени , със сумарен месечен график, има заповед за работното време - първа смяна от 7 - 15 часа и втора смяна от 13- 21 часа. Във ПВТР сме упоменали, че има регламентирана почива за храна , както следва : първа смяна от 13- 13 .30 часа и втора смяна от 17.30-18 часа. Следва ли и в заповедта за определяне на работните смени , да включим и почивката за храна или е достатъчно само във Правилника за вътрешния трудов ред.
Касае се за кафе сладкарница която работи на две смени , със сумарен месечен график, има заповед за работното време - първа смяна от 7 - 15 часа и втора смяна от 13- 21 часа. Във ПВТР сме упоменали, че има регламентирана почива за храна , както следва : първа смяна от 13- 13 .30 часа и втора смяна от 17.30-18 часа. Следва ли и в заповедта за определяне на работните смени , да включим и почивката за храна или е достатъчно само във Правилника за вътрешния трудов ред.
експерт Miglena Trifonova
отговори на въпрос
на 05 Дек. 2012
Разпределението на работното време посочете в допълнение към Правилника за вътрешния трудов ред.
Щом сте със въведено сумирано изчисляване на работното време , следва да изготвите графици за целия период на изравняването и да бъдат на разположение на ИТ в самото заведение.
Отделно ги връчвате на работниците.
Щом сте със въведено сумирано изчисляване на работното време , следва да изготвите графици за целия период на изравняването и да бъдат на разположение на ИТ в самото заведение.
Отделно ги връчвате на работниците.