Този сайт използва т.нар. бисквитки (Cookies), съгласно разпоредбите на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, за да Ви осигури най-функционалното посещение на нашия сайт. "Бисквитките" ни помагат да подобряваме съдържанието на сайта, като Ви даваме персонализирано и много по-бързо онлайн изживяване. Те се използват само от нашия сайт и нашите доверени партньори. Кликнете ТУК за подробности относно правилата за "бисквитките".
Този сайт използва т.нар. бисквитки (Cookies), съгласно разпоредбите на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, за да Ви осигури най-функционалното посещение на нашия сайт. "Бисквитките" ни помагат да подобряваме съдържанието на сайта, като Ви даваме персонализирано и много по-бързо онлайн изживяване. Те се използват само от нашия сайт и нашите доверени партньори. Кликнете ТУК за подробности относно правилата за "бисквитките". Съгласен съм
Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

Лични данниОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

Назначаване на персонал

Здравейте, въпросът ми е следния:
Съпругът ми има кафене, категория една звезда. Като какъв трябва да бъде назначен човекът, който ще работи там. Доколкото разбрах от информацията в интернет не може да бъде барман.
Предварително благодаря.

1 отговор


на 08 Май. 2012
За да ви се даде по-конкретен отговори би трябвало по-точно да посочите:
1. по-конкретно вида на заведението, който може да бъде доста разрнообразен - кафе-аператив, кафе-сладкарница, кафетерия, кафе-бар, кафе-клуб и т.н.;
2. Каква точно ще бъде трудовата функция на лицето, което искате да назначите?
3. В кой нормативен акт сте срещнали забрана да назначите „барман”?
Каква ще бъде длъжността на лицето зависи от вида дейност,трудовата футкция, която то ще осъщесвява и за която ще бъде наето по трудов договор.
Ако лицето ще изпълнява основно следните задължения, които ще изброя по-долу, то следва да го начначите като „барман” или „бюфетчик”.
Основни длъжностни задължения на барман, респ. бюфетчик:
• разлива напитки;
• приготвя кафе, капучино, чай и други подобин напитки;
• приготвя коктейли;
• приготвя мелби;
• подготвя порции със ядки или сухи плодове;
• измива и полира посудата в бара/бюфета;
• дава заявки за напитки и други стоки;
• отсервира, когато клиентите не са отсервиралищом заведението Ви ще е на самообслужване и няма да има сервитьори
• води отчетност за получената стока и издадената продукция
По принцип категоризирането на заведенията за хранене се осъщесвява съгласно Наредбата за категоризиране на средствата за настаняване и заведенията за хранене НКСНЗХ.
Регламентиране на изисквания към персонала в заведение за хранене, каквото е Вашето, се съдържат в Приложение № 4 към чл. 3, ал. 1, т. 3, чл. 11, ал. 1 и 4 и чл. 21, ал. 2 на НКСНЗХ, раздел V „Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала в заведения за хранене и развлечения”.
Там ще срещнете изисквания по отношение на образованието и езиковата квалификация. За „барман” в заведение с една звезда се изисква основно образование, минимални познания за един чужд език и познания по български език.
След като уточните горните три въпроса, бихме могли да продължим дискусията по темата.
Гласувайте отговор 0 Оценявам този отговор 0 Не съм доволен от този отговор
Отговори
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Да, искам информация за продуктите на РС Издателство и Бизнес консултации. Приемам личните ми данни да бъдат обработвани съгласно Регламент ЕС 2016/679