Здравейте, въпросът ми е следния:
Съпругът ми има кафене, категория една звезда. Като какъв трябва да бъде назначен човекът, който ще работи там. Доколкото разбрах от информацията в интернет не може да бъде барман.
Предварително благодаря.
Съпругът ми има кафене, категория една звезда. Като какъв трябва да бъде назначен човекът, който ще работи там. Доколкото разбрах от информацията в интернет не може да бъде барман.
Предварително благодаря.
Добавена в
1 отговор
![](https://www.clubtrznormativi.bg/img/q&a.png)
експерт Miglena Trifonova
отговори на въпрос
на 08 Май. 2012
За да ви се даде по-конкретен отговори би трябвало по-точно да посочите:
1. по-конкретно вида на заведението, който може да бъде доста разрнообразен - кафе-аператив, кафе-сладкарница, кафетерия, кафе-бар, кафе-клуб и т.н.;
2. Каква точно ще бъде трудовата функция на лицето, което искате да назначите?
3. В кой нормативен акт сте срещнали забрана да назначите „барман”?
Каква ще бъде длъжността на лицето зависи от вида дейност,трудовата футкция, която то ще осъщесвява и за която ще бъде наето по трудов договор.
Ако лицето ще изпълнява основно следните задължения, които ще изброя по-долу, то следва да го начначите като „барман” или „бюфетчик”.
Основни длъжностни задължения на барман, респ. бюфетчик:
• разлива напитки;
• приготвя кафе, капучино, чай и други подобин напитки;
• приготвя коктейли;
• приготвя мелби;
• подготвя порции със ядки или сухи плодове;
• измива и полира посудата в бара/бюфета;
• дава заявки за напитки и други стоки;
• отсервира, когато клиентите не са отсервиралищом заведението Ви ще е на самообслужване и няма да има сервитьори
• води отчетност за получената стока и издадената продукция
По принцип категоризирането на заведенията за хранене се осъщесвява съгласно Наредбата за категоризиране на средствата за настаняване и заведенията за хранене НКСНЗХ.
Регламентиране на изисквания към персонала в заведение за хранене, каквото е Вашето, се съдържат в Приложение № 4 към чл. 3, ал. 1, т. 3, чл. 11, ал. 1 и 4 и чл. 21, ал. 2 на НКСНЗХ, раздел V „Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала в заведения за хранене и развлечения”.
Там ще срещнете изисквания по отношение на образованието и езиковата квалификация. За „барман” в заведение с една звезда се изисква основно образование, минимални познания за един чужд език и познания по български език.
След като уточните горните три въпроса, бихме могли да продължим дискусията по темата.
1. по-конкретно вида на заведението, който може да бъде доста разрнообразен - кафе-аператив, кафе-сладкарница, кафетерия, кафе-бар, кафе-клуб и т.н.;
2. Каква точно ще бъде трудовата функция на лицето, което искате да назначите?
3. В кой нормативен акт сте срещнали забрана да назначите „барман”?
Каква ще бъде длъжността на лицето зависи от вида дейност,трудовата футкция, която то ще осъщесвява и за която ще бъде наето по трудов договор.
Ако лицето ще изпълнява основно следните задължения, които ще изброя по-долу, то следва да го начначите като „барман” или „бюфетчик”.
Основни длъжностни задължения на барман, респ. бюфетчик:
• разлива напитки;
• приготвя кафе, капучино, чай и други подобин напитки;
• приготвя коктейли;
• приготвя мелби;
• подготвя порции със ядки или сухи плодове;
• измива и полира посудата в бара/бюфета;
• дава заявки за напитки и други стоки;
• отсервира, когато клиентите не са отсервиралищом заведението Ви ще е на самообслужване и няма да има сервитьори
• води отчетност за получената стока и издадената продукция
По принцип категоризирането на заведенията за хранене се осъщесвява съгласно Наредбата за категоризиране на средствата за настаняване и заведенията за хранене НКСНЗХ.
Регламентиране на изисквания към персонала в заведение за хранене, каквото е Вашето, се съдържат в Приложение № 4 към чл. 3, ал. 1, т. 3, чл. 11, ал. 1 и 4 и чл. 21, ал. 2 на НКСНЗХ, раздел V „Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала в заведения за хранене и развлечения”.
Там ще срещнете изисквания по отношение на образованието и езиковата квалификация. За „барман” в заведение с една звезда се изисква основно образование, минимални познания за един чужд език и познания по български език.
След като уточните горните три въпроса, бихме могли да продължим дискусията по темата.