Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

Освобождаване на работник преди изтичане на предизвестието

Дължи ли работодателят обезщетение?
Работник подава молба за напускане по чл. 326 от КТ с 3-месечно предизвестие. Работодателят обаче го освобождава месец и 17 дни календарни преди края на предизвестието. Работодателят дължи ли обезщетение на работника и на какво основание? Обещетението трябва да е в размер на 1 брутна заплата: за 1 месец или за 1 месец и 17 дни?
 
Отговора на експерта:
Съгласно чл. 220, ал. 2 от КТ, ако страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, го прекрати преди да е изтекъл срокът на предизвестието, то тогава дължи на другата страна обезщетение. 
 
Т.е. ако работодателят прекрати трудовия договор с работника преди да му е изтекло предизвестието, тогава работодателят му дължи обезщетение за неспазено предизвестие, като основанието за изплащането му е чл. 220, ал. 2 от КТ.
 
Размерът на обезщетението се определя спрямо периода на неспразения срок от предизвестието. В дадената ситуация това е 1 месец и 17 дни т.е. работодателят трябва да изпрати обезщетение за неспазен срок на предизвестие в размер на брутното трудово възнаграждение на работника за 1 месец и 17 дни.
 
източник: portaltrznormativi.bg 

Абонамент за newsletter

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Коментари

0 Коментари

Внимание: За да публикувате коментар, моля, отговорете правилно на въпроса!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!