Имейл RSS Facebook
x Влез в clubtrznormativi.bg

ОбезщетенияОсигуровкиТрудови правоотношенияУсловия на трудЧовешки ресурси

Платен годишен отпуск при работа по договор за допълнителен труд

Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск. За да ползва това право е необходимо да е придобил най-малко 8 месеца трудов стаж. В ал. 4 на чл. 155 от Кодекса на труда е предвидено, че минималният размер на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.
Работещите по трудово правоотношение имат право на платен годишен отпуск освен за работата си по основните им трудови договори, така също и за работата им по втори трудов договор за допълнителен труд извън установеното работно време по основния трудов договор. 
 
Два много важни и често срещани въпроси, който задават работодателите, страни по договорите за допълнителен труд са:
В какъв размер е платеният годишен отпуск по втория трудов договор? 
Трябва ли той да бъде ползван едновременно с отпуска по основния трудов договор?
 
Полагащият се платен годишен отпуск по договор за допълнителен труд се изчислява по реда на на чл. 23, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, съгласно който работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време, има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.
 
Работниците и служителите, които са сключили втори трудов договор на основание чл. 110 от КТ - със същия работодател или допълнителен трудов договор с друг работодател на основание чл. 111 от КТ , както и тези, сключили договор по чл. 114 от КТ – за работа през определени дни от месеца, имат право на платен годишен отпуск в размер, пропорционален на времето, което се признава за трудов стаж по това допълнително правоотношение. Размерът на платения годишен отпуск е определен при сключването на трудовия договор, чл 66, ал.1 т. 5 от КТ .
 
Целта на платения годишен отпуск е почивка и възстановяване на работоспособността на работника или служителя. И от тук можем да кажем, че е препоръчително лицето, работещо по договор за допълнителен труд, да ползва платения си годишен отпуск по двете трудови правоотношения едновременно.

Повече по темата може да намерите в "Съветник: ТРЗ и Осигуряване от А до Я". Научете повече за абонамнтните възможности тук >>

Абонамент за newsletter

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!

Коментари

0 Коментари

Внимание: За да публикувате коментар, моля, отговорете правилно на въпроса!

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за Newsletter clubtrznormativi.bg

за да получавате най-новата информация и анализи по темите, които Ви интересуват!